Het oprichten van een BV kan een spannende en uitdagende stap zijn voor ondernemers. Een BV biedt vele voordelen ten opzichte van andere bedrijfsvormen, zoals beperkte aansprakelijkheid en fiscale voordelen. In deze blog bespreken we wat een BV is, waar je aan moet denken bij het oprichten van een BV en hoe je een BV kunt oprichten.

Wat is een BV?

Een BV staat voor Besloten Vennootschap en is een van de meest voorkomende bedrijfsvormen in Nederland. Een BV is een rechtspersoon met beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat de eigenaren van de BV niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor schulden van de onderneming. Het kapitaal van de BV is verdeeld in aandelen, waarbij de eigenaren aandeelhouders zijn. Een BV heeft een directie die verantwoordelijk is voor het besturen van de onderneming.

Waarom starten met een BV? 

Een besloten vennootschap, ofwel BV, is een populaire ondernemingsvorm onder startende ondernemers. Ook kiezen voor oprichten bv? Het oprichten van een BV heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere ondernemingsvormen, zoals een eenmanszaak of een vennootschap onder firma. 

Ten eerste biedt een BV bescherming van het privévermogen. Als eigenaar van een BV ben je namelijk niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden of faillissementen van de onderneming. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen niet in gevaar komen als de onderneming in financiële problemen komt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eenmanszaak, waarbij het privévermogen wel in gevaar kan komen. Een tweede voordeel van een BV is dat het een professionele uitstraling geeft. Een BV wordt namelijk gezien als een zelfstandige entiteit, wat het vertrouwen van klanten en zakenpartners kan vergroten. Daarnaast kan een BV in sommige gevallen makkelijker financiering krijgen dan andere ondernemingsvormen.

Waar moet je aan denken bij het oprichten van een BV?

Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij het oprichten van een BV. Hieronder noem ik de belangrijkste punten:

Bedrijfsnaam

Je moet een bedrijfsnaam bedenken en controleren of deze nog beschikbaar is via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Statuten

De statuten van de BV beschrijven onder andere de doelstellingen van de BV, de verdeling van de aandelen en de taken en bevoegdheden van de directie. Het is verstandig om de statuten op te laten stellen door een notaris.

Inschrijving Kamer van Koophandel

De BV moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor heb je een uittreksel van de notaris nodig waarin de oprichting van de BV wordt bevestigd. Wil je graag een bv oprichten? Neem dan eens een kijkje bij stamrecht BV.