Voor velen is werken in het onderwijs niet zomaar een baan, het is een roeping. Het gaat erom dat je jouw kennis en levenservaringen deelt en bijdraagt aan de ontwikkeling van anderen. Als je droomt van een carrière waarin je elke dag het verschil kunt maken, dan is de Master Onderwijskunde wellicht iets voor jou. In deze masteropleiding leer je alles over hoe mensen leren en hoe je de beste leeromgevingen kunt creëren en managen.
De Master Onderwijskunde is een tweejarige opleiding die start in september 2024. Je wordt opgeleid tot specialist in het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van onderwijstrajecten. Met deze opleiding kun je aan de slag in verschillende sectoren, niet alleen in het traditionele schoolonderwijs, maar ook in bedrijfsopleidingen of overheidsinstellingen.
Je leert over de nieuwste technologieën en hoe deze ingezet kunnen worden om het leren te verbeteren en te personaliseren. Het programma is NVAO-geaccrediteerd en na succesvolle afronding mag je de titel MEd (Master of Education) voeren.
Noodzakelijke certificeringen
Om toegelaten te worden tot de Master Onderwijskunde heb je een afgeronde HBO Bachelor of universitaire opleiding nodig. Heb je dit niet, dan kun je eventueel via een 21+ toets alsnog instromen. Daarnaast is werkervaring een pre. Je leert niet alleen theoretische kennis, maar ook hoe je deze praktisch toepast.
De opleiding biedt verschillende leerformaten aan, zoals klassikaal onderwijs op locaties door heel Nederland, e-learning met flexibele studiearrangementen en een virtuele klasruimte waarbij online lessen gecombineerd worden met thuisstudie. Dit maakt de Master Onderwijskunde toegankelijk voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in het onderwijsveld.
Werk vinden in de onderwijssector
Met een diploma Master Onderwijskunde op zak gaan er vele deuren voor je open. Je kunt aan de slag als adviseur leren & ontwikkelen, onderwijskwaliteitsadviseur of onderwijsontwerper. Ook functies als curriculumontwikkelaar, ontwikkelaar van leermedia of toetsdeskundige behoren tot de mogelijkheden.
Het onderwijs is altijd in beweging en zoekt constant naar mensen die met hun frisse blik kunnen bijdragen aan vernieuwing en verbetering. Of je nu kiest voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of beroeps- en volwasseneneducatie, er is volop uitdaging te vinden.
Scholen en meer
Naast scholen kun je met een Master Onderwijskunde ook terecht bij overheidsinstellingen, zorginstellingen of non-profitorganisaties. Deze sectoren erkennen steeds meer het belang van goed opgeleide onderwijskundigen om hun educatieve programma’s te versterken en te innoveren.
Het gaat niet alleen om lesgeven, maar ook om het managen van leerprocessen, het ontwikkelen van beleid en het doen van onderzoek naar effectieve leermethodes. De variëteit aan werkplekken maakt dat geen dag hetzelfde is in het onderwijsveld.
Groeien binnen je carrière
Eenmaal werkzaam in het onderwijs stopt je ontwikkeling niet. Er zijn talloze mogelijkheden voor bijscholing en professionele ontwikkeling. Zo kun je ervoor kiezen om na je master nog specifieke cursussen of trainingen te volgen om zo expert te worden binnen jouw vakgebied.
Door continu bezig te zijn met jouw professionele ontwikkeling blijf je niet alleen up-to-date met de laatste trends en ontwikkelingen binnen het onderwijs, maar vergroot je ook jouw waarde op de arbeidsmarkt.
Bijscholing en professionele ontwikkeling
Bijscholing kan variëren van korte workshops tot uitgebreide cursussen die dieper ingaan op specifieke thema’s zoals digitale didactiek of inclusief onderwijs. Ook kun je ervoor kiezen om een tweede specialisatie te volgen binnen je masterprogramma.
Zo’n specialisatie kan bijvoorbeeld gericht zijn op coaching, pedagogiek of ontwikkelingspsychologie. Hiermee verbreed je jouw kennis en vaardigheden waardoor je nog beter in staat bent om leerprocessen vorm te geven en te begeleiden.
Carrièremogelijkheden in de facilitaire dienst
Naast het traditionele pad in het onderwijs biedt de opleiding Facilitair leidinggevende niveau 4 ook prachtige carrièremogelijkheden. Als facilitair leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen achter de schermen van een organisatie.
In deze functie stuur je een team aan, beheer je gebouwen, plan en coördineer je activiteiten van jouw team en verricht je lichte administratieve taken. Met deze opleiding kun je werken in diverse sectoren zoals de zorg, horeca of bij overheden.
Verschil maken achter de schermen
Als facilitair leidinggevende heb je een sleutelrol binnen organisaties; jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt zodat anderen hun werk goed kunnen doen. Je houdt toezicht op budgetten, gaat contractonderhandelingen aan met leveranciers en schakelt met het management over facilitaire zaken.
Met een NVAO-geaccrediteerde diploma van MBO Facilitair Leidinggevende niveau 4 ben je breed inzetbaar en gewild op de arbeidsmarkt. Het is een dynamische functie waarbij elke dag anders is, vol uitdagingen en met ruime mogelijkheden voor persoonlijke groei.
Tips voor succes in onderwijs en faciliteiten management
Zowel in het onderwijs als in faciliteiten management is het belangrijk om proactief te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen. Blijf nieuwsgierig naar nieuwe methodes, technologieën en ideeën die jouw vakgebied kunnen verrijken.
Een open houding ten opzichte van verandering en innovatie zal helpen om voorop te blijven lopen in beide sectoren. Bouw daarnaast een sterk netwerk op van professionals binnen jouw vakgebied; dit kan enorm helpen bij jouw professionele groei.
Ondersteuning tijdens jouw studie
Zowel bij de Master Onderwijskunde als bij de opleiding Facilitair Leidinggevende niveau 4 krijg je gedurende de hele studie begeleiding aangeboden door NCOI. Dit varieert van hulp bij het vinden van geschikte stageplaatsen tot toegang tot e-Connect, hun digitale leeromgeving waar alle studiematerialen beschikbaar zijn.
Ook financieel gezien zijn er mogelijkheden om je studie betaalbaar te maken, zoals via levenlanglerenkrediet. Voor persoonlijk studieadvies of meer details kun je altijd contact opnemen met NCOI Opleidingen via telefoon of WhatsApp.