Als ondernemer sta je voor veel verschillende uitdagingen. Één van de dingen waar je het liefst zo min mogelijk mee bezig bent is je afval. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van de impact van afval op de bedrijfsvoering. Alle bedrijven produceren afval maar de hoeveelheid afval verschilt sterk per bedrijf. Door slim met de afvalstromen om te gaan kan je niet alleen geld besparen maar werk je ook mee aan een duurzame toekomst. Als bedrijfseigenaar is het namelijk belangrijk om niet alleen te streven naar winst, maar ook om bewust te zijn van de impact die je bedrijf heeft op het milieu. In dit blog helpen we je op weg.

Afvalreductie begint bij de bron

De meest effectieve manier om afval te verminderen, is door te beginnen bij de bron. Dit betekent dat je als bedrijfseigenaar actief moet zoeken naar manieren om de hoeveelheid afval die je produceert te verminderen. Een goede plek om te beginnen is door te kijken naar de grondstoffen die je gebruikt. Zijn er duurzamere opties beschikbaar? Kan je overstappen op herbruikbare materialen in plaats van wegwerpopties? Een andere belangrijke bron van bedrijfsafval is verpakking. Dit geldt vooral voor bedrijven die producten verkopen die fysiek moeten worden verzonden. Als dit het geval is, overweeg dan om over te stappen op verpakkingen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en die zelf recyclebaar zijn. Je kunt ook overwegen om verpakkingen opnieuw te gebruiken. Dit kan niet alleen helpen om afval te verminderen, maar het kan ook een goede manier zijn om je merk te promoten.

Recycling

Hoewel afvalreductie de meest effectieve manier is om de hoeveelheid bedrijfsafval te verminderen, is recycling nog steeds een belangrijke factor. Door materialen te recyclen die anders op een stortplaats zouden belanden, kun je niet alleen de hoeveelheid afval die je bedrijf produceert verminderen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je bedrijf de juiste recyclingprocedures volgt. Dit omvat het scheiden van recyclebare materialen van niet-recyclebare materialen en het vinden van een betrouwbare recyclingpartner. Het is hierbij handig om de juiste afvalcontainer te kiezen. Een goedkope container huren is vaak niet ingewikkeld en er zijn verschillende bedrijven die hierin faciliteren. Een afvalcontainer om te huren levert veel voordelen op ten opzichte van de aanschaf van de container. Door te huren is het makkelijker om op en af te schalen en is schade aan de container snel opgelost.